Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

tisdag 25 juni 2013

Märkning av drottningar

I år tänkte jag använda numrerade märkbrickor på mina drottningar. Lite svårare att få dit men har den fördelen att den gör drottningen mycket mera synbar. Speciellt i år då det är röd märkning som gäller.
Brickorna är i en neonröd färg som verkligen syns.

Jag börjar med att märka drottningen som vanligt med en liten droppe röd märkfärg. Sedan sätter jag fast märkbrickan i färgen innan den hinner torka. För att sätta dit märkningen använder jag en liten pinne med vax i änden. Skulle brickan av någon anledning ramla av drottningen så finns den röda färgen kvar.


Tre stycken ungdrottningar har hittills blivit äggläggande och fick sin märkning idag. Jag använde en handduk som underlag och höll fast drottningen med fingrarna dom få sekunderna som märkningen tog. Drottningarna vill verkligen inte bli fasthållna så det blev en liten viljornas kamp. Jag vann...

söndag 23 juni 2013

Nykläckta drottningar

Två nya drottningar har sett dagens ljus. Dom fick posera lite innan det var dags att tillsätta dom till sina respektive parningssamhälle. Nu har jag tolv stycken drottningar som jag väntar på att skall bli äggläggande.

Av de två nya  OTS drottningarna i kupa 4 och 7 har precis fyran börjat att lägga ägg. I kupa 7 var det nylagda ägg i drönarramen. Vet inte om det är ett dåligt tecken eller inte. Jag får kolla om en vecka igen.

Det har blivit mycket honung i dessa kupor. Kupa 7 har två fulla skattlådor och kupa 4 har en full. I yngelrummen är det i princip tomt på honung. Har dom flyttat upp honungen för att ge plats åt de nya drottningarnas äggläggning?

Jämfört med mina övriga kupor så har OTS kuporna minst dubbelt så mycket honung.

I veckan som kommer kommer jag att plocka fram slungan för årets första skörd.

fredag 14 juni 2013

Kläckta drottningceller

Har varit ute och kontrollerat hur det har gått med kläckningen av mina drottningceller i parningskuporna.
Resultatet var ganska bra. 6 av 7 celler var kläckta.
Den som inte hade kläckt öppnade jag och konstaterade att den var död. Drottningen såg nästan färdig ut förutom att vingarna saknades + en del pigment.

På måndag har jag några nya celler i äggkläckaren som skall kläckas. Jag får ersätta den döda med en av dessa. Skönt att ha reserver!


onsdag 12 juni 2013

Gamla kläckaren

Jag har startat upp min gamla hemmabyggda kläckare för att se om den fungerar bättre än min nya.
Satte in sex celler från odlingssamhället plus tre "nödceller" från mina första parningskupor. Blev ju tvungen att larva om några koppar i varje avdelning för att förhindra att det blev äggläggande arbetsbin när den nya kläckaren tog död på drottningcellerna.
Idag fick dom kläckfärdiga celler istället för dessa. Det är ganska stor storleksskillnad mellan cellerna.

Ytterligare tre av dessa nödceller fick åka in i den nya kläckaren efter att jag kontrollerat och justerat både temperatur och fuktighet. Helst vill jag ju använda den nya maskinen eftersom den är så mycket mindre och smidigare.

Omgång nr 4

Passade även på att kontrollera antagningen av odlingsomgång nr 4 i odlingssamhället.
Resultat = 12 av 14, klart godkänt.
Denna gång larvade jag i egengjorda cellkoppar som fått sitta i kupan ett dygn innan + att jag la lite drottninggele i varje kopp innan larvning. Bytte även ut pollenramen samt en yngelram.

Ingen ägg/yngelram insatt innan. Skall bli intressant att jämföra storleken på cellerna mot omgång nr 2.

Bina drar inte ner lika mycket sockerlösning längre. Troligtvis pga att dom börjar att få en del dragbin som samlar nektar och pollen.

söndag 9 juni 2013

Delning av samhälle

Idag delade jag kupa 6.
Hallon, brakved och rododendron har börjat blomma och fullt drag råder. Jag försöker att skaffa erfarenhet om när det är dags att dela samhällen för maximal honungsskörd.

Bottenlådan med drottningen och tio ramar med yngel/pollen/honung satte jag på en ny botten med flustret vänt mot andra hållet ca två meter bakom moderkupan.
Flusteröppningen minskad till någon centimeter.

 Till kvällen skall jag börja fodra med en burk svag sockerlösning så att dom klarar av att ta hand om sitt yngel nu när alla dragbina försvann.

Det gamla samhället fick behålla två lådor av yngelrummet samt båda skattlådorna.
Denna gång larvade jag sex cellkoppar och satte in istället för att skrapa bort vax över yngel. Cellerna var nygjorda och har inte varit i kupan innan. Tre av dom blev sprayade med lite vattendimma innan jag larvade.
Vi får se hur det går, annars gör jag ett nytt omlarvningsförsök i morgon.

fredag 7 juni 2013

Kontroll OTS celler

Nu borde drottningcellerna ha kläckts i samhälle nummer 4 och 7 (tidigare 1 och 2)
I kupa 7 var en cell kläckt och övriga? var sönderbitna. Hur gick detta till... jag tog ju bort alla extra viseceller dag 5...


I den andra kupan var inte cellen kläckt ännu. Antagligen tog dom en yngre larv/ägg än den jag hade skrapat fram.
Jag får återkomma om ett par dagar för efterkontroll.

Odlingssamhället

I odlingssamhället var bara 6 av 14 larver antagna. Sämst resultat hittills.
Denna gång var det en torr omlarvning till nya plastcellkoppar direkt från påsen. Visserligen använde jag en kinesisk omlarvningsnål så helt torrt blev det ju inte.

En annan skillnad var att denna gång förberedde jag inte ambina med en ram ägg/yngel.

torsdag 6 juni 2013

Döda drottningceller

Drottningcellerna som jag hade i äggkläckaren har inte kläckts inom rimlig tid.
Så idag öppnade jag cellerna för att se hur det såg ut.


Dom verkar ha hängt med en ganska lång tid innan utvecklingen avbröts. Jag kläckte drottningar i en annan äggkläckare förra året, flera gånger och då gick allt bra.
Denna gång försökte jag att kläcka i en ny, mindre kläckare. Gav den för ojämn temperatur, var luftfuktigheten fel eller har någon råkat stöta till kläckaren under dom känsliga dygnen?

Det får bli nya försök längre fram med både min nya och gamla maskin tills jag hittar felet.

Cellerna som blir täckta idag kommer jag för säkerhets skull att bura och sätta in mellan två yngelramar i någon skattlåda för kläckning



Äntligen har jag lyckats att dra upp en serie med riktigt stora drottningceller. Detta är andra omgången i mitt odlingssamhälle. Denna gång förberedde jag samhället genom att det fick en ram full med ägg tre dagar innan jag skulle larva om. Strax innan jag satte in odlingslisten borstade jag av bina från ramen som nu var full av späda larver.
Odlingsramen med de burade cellerna satte jag in mellan två yngelramar i en skattlåda på samhällen nr 5.

Larvade om en ny odlingslist med nya cellkoppar i plast. Odlingsomgång tre. Samtidigt bytte jag ut en av yngelramarna mot en ny med kläckfärdigt yngel.

söndag 2 juni 2013

Fixat parningssamhällen

Idag var det dags att sätta ihop sex stycken parningssamhällen till pupporna som jag har i äggkläckaren. Jag kör med tredelade EPS-lådor. Det går åt mycket mera bin och yngel än med apideor men fördelen är att jag kan flytta ramar fritt mellan parningssamhällena och mina vanliga kupor. Allt passar.
Sedan blir det mindre passande så att dom inte blir för starka och sitter trångt. Händer det är det ju bara att byta ut en ram med en tom från mina andra samhällen.
Dessutom tror jag att drottningen blir bättre parad/ompysslad i ett lite större parningssamhälle.


Parningssamhällena består av en halvfull ram med täckt yngel med påsittande bin, en foderram som jag plockade ut i våras samt en ram med mellanvägg. Dessutom skakade jag ned en ram med bin från skattlådan.
Minskade flusteröppningen till någon centimeter brett.


Parningskuporna står ca 75 meter från dom andra kuporna så en del bin flyger tillbaka.

I år har jag gjort nya justerbara kupställ samt nya bottnar. Jag kommer att övervintra ett par parningsamhällen och då behöver jag lite större fluster. Av praktiska själ har jag satt flustren två framåt och en bakåt.
Hoppas att ungdrottningarna hittar rätt ändå.


När jag ändå hade overallen på så kollade jag omlarvningen jag gjorde igår, Det såg bra ut, 13 av 14 såg ut att vara antagna. Jag har börjat att ge sockervatten istället för honungslösning. Trots bara två öppna hål i locket drar dom ner en burk per dygn.