Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

fredag 31 maj 2013

Borttagning av vildceller

Idag var det dags att kontrollera alla ramarna efter drottningceller på kupa 1 och 2. Dom blev ju drottninglösa när jag gjorde mina två nya avläggare i förra veckan.
Jag markerade ju med blå tejp vilka ramar som jag skrapat bort cellväggar på för att bina lättare skulle bygga viseceller. Det såg ut att ha fungerat, men bara på de ramar som innehöll ljust vax. På den gamla mörka kakan var det inte byggt några celler trots skrapning.
Slutsats: Dom föredrar nytt vax för sina blivande regenter.


I mitt drottningsodlingssamhälle bytte jag ut de två pollenramarna mot en ny pollenram från samhälle 8 samt satte in en en ny ram med mellanvägg, så att dom har något att bygga på. 8:an fick dom gamla pollenramarna
Skälet till att jag bytte var att jag ville få in lite nytt pollen inför morgondagens odlingsram samt att ramarna var nästan fulla av honung på grund av mitt drivfodrande.
Jag minskade antalet hål i foderburken från fem till tre. Hittills har dom tömt en burk per dygn, lite för fort...

Tanken är att jag skall lägga lite drottninggele i varje cell när jag larvar om imorgon. Därför larvade jag fem koppar som jag klämde in mellan yngel och pollenramen. Hoppas att någon av de fem tar sig så jag får lite gele.

Cellkopparna passade precis imellan ramarna. Kanske skall jag sätta in morgondagens cellkoppar på samma vis? Fördelen är att jag alltid kan ha fem ramar i kupan.




onsdag 29 maj 2013

Att kläcka flygödlor

Det låter kanske underligare än vad det är.
 Jag har nämligen plockat ut de nu täckta drottningcellerna och stoppat in i min äggkläckare. Programmet som jag valde hette "Other Birds" med en  bild av en flygödla. Temperaturen är inställd på 33,5 C och en luftfuktighet på 70%.
Vi får se vad som kläcks...
Tänkte låta cellerna kläckas innan jag sätter ut dom i mina treramars parningskupor.

Av de tolv cellerna som dom påbörjat var sex stycken fina. Två var det lite mindre storlek på och en var så dålig att jag tog bort den direkt.Tre stycken var avslutade av bina själva.


Igår gjorde jag cellkoppar i vax som jag smälte fast i hållarna. Tänkte prova dessa istället för de färdiga i plast.
Förra året köpte jag en pinne att forma cellkopparna med. Nu blev det en premiärstöpning av fjorton stycken cellkoppar.
Satte sedan in listen med kopparna in i ett samhälle för lite bearbetning. Såhär blev resultatet.


Gick igenom samtliga ramar i odlingssamhället i jakt på någon visecell men hittade inte någon. Tydligen så nöjde dom sig med att göra drottningar enbart på min odlingslist.
Bytte ut en av ramarna med före detta täckt yngel mot en ny ram med täckt yngel från samhälle 8.
Satte in en ram med ägg för att ativera lite ambin inför nästa list med cellkoppar. Efter tre-fyra dagar tar jag ut ägg/yngelramen och borstar av bina och sätter in en odlingslist istället.

söndag 26 maj 2013

OTS, On The Spot queen rearing

Eftersom drottningodlingen startat så bra tänkte jag gå vidare med mitt andra projekt för året.
Jag tänkte ju testa att göra mina samhällen drottninglösa och låta dom dra upp egna drottningar. Dom odlade drottningcellerna kommer att fungera som backup om något går fel.

Allt för att öka honungsskörden, skaffa några riktigt bra drottningar samt bekämpa varroan.
Jag börjar på kupa 1 & 2 som är mina starkaste samhällen med tre yngellådor och två skattlådor.

Bottenlådan med allt pollen och yngelramar + drottningen fick flytta till en av mina vakanta platser efter vinterns förluster. Jag plussade på med ytterligare en låda med foderram med vatten, gamla foderramar samt några utbyggda ramar så att lådan blev full.
Skakade även av några ramar från skattlådan för att ersätta flygbina som kommer att flytta tillbaka till moderkupan. Jag gör dom betydligt starkare än jag annars skulle ha gjort eftersom detta skall bli samhällen som jag skall övervintra.
Flustret minskades för att förhindra röveri.

I den översta yngellådan på den gamla platsen skrapade jag på två ramar ner vaxcellerna över lite nykläckt yngel. Förhoppningsvis drar bina upp magnifika drottningceller över dessa yngel. Ramarna är märkta med blå tejp så att jag kommer igång vilka det var.
Det kommer att bli nöddrottningar men bra nöddrottningar när bina inte har några gamla kokonger att kämpa med.

Spärrgallret togs bort för att underlätta för bina att fylla skattlådorna.
Om fem dagar är det dags att ta bort alla viseceller utom en på de ramarna där jag skrapat.

Vaxåtervinning

Efter vinterns vaxåtervinning av gamla bruna yngelkakor och dylikt var det idag dags att rena vaxet en sista gång. Det blir ju alltid kvar lite gojs efter att man kokat ur vaxet i kitteln.

Till detta använder jag en saftmaja. Jag har sytt små påsar av fiberduk, du vet sådan som man täcker grönsakslandet med. Jag fyller dom med det grovrensade vaxet och knyter åt.
Sedan är det bara att lägga en påse i taget i saftmajan, försiktigt, påsarna är sköra...
Det är bra om man inte fyller för mycket utan att man kan stänga locket (i nödfall kan man använda en bit aluminiumfolie som temporärt lock tills det smält ner lite).

Påsarna kan man elda upp på brasan när man är färdig. Är man sparsam kokar man med dom i nästa vinters vaxåtervinning.

Dagens skörd blev sex och en halv tvåliters glassbyttor med solgult vax.




lördag 25 maj 2013

Årets drottningodlingsäsong inledd

Jag kunde inte hålla fingrarna i styr längre. Igår körde jag igång min nybyggda start/odlingslåda och satte in en list med 14 larver.
Idag kunde jag med glädje se att 12 st var accepterade av bina.

Jag har en annorlunda setup än en vanlig snabbkokare. Tanken är att denna låda skall vara igång under större delen av sommaren och fungera både som startlåda och odlingssamhälle. När som helst skall jag kunna dra fram en liten serie välmatade drottningar och på så vis öva mig till att bli riktigt bra.

Lådan har jag befolkat med två ramar med kläckfärdigt täckt yngel, två ramar pollen/honung samt ambina från några späda yngelramar + lite extra bin från skattlådan.
Kollade väldigt noga att jag inte fick med någon drottning...

Fortsatt skötsel under sommaren består i att sätta in en ram med kläckfärdigt yngel ca en gång i veckan samt att kolla att inga vildceller har dragits upp på de nytillsatta ramarna. Viktigt!
Samtidigt tar man bort en av ramarna med pollen/honung. På den femte platsen sätter man en ram med bara mellanvägg så att bina får bygga av sig lite. Det är nämligen ett ca 10 cm tomrum mellan ramarna och nätbotten. Jag vill undvika att dom bygger där.
Dessutom är det alltid bra med nya utbyggda ramar. När det är dags för drottningodling åker byggramen ut.

 Jag matar bina med 50% honungsvatten. Just nu har dom inga dragbin så honungsvattnet får simulera ett bra drag. Jag vill ha stoora drottningceller så det gäller att mata på. Detta behövs kanske inte senare när dragbina har kommit igång. Vi får se...
Trots att det bara är fem små hål i locket så har bina tömt en burk sedan igår. Kommer det att fortsätta i den här farten så får jag nog tejpa igen ett hål eller två. Nån måtta får det vara.

Med tiden kommer samhället att bli riktigt starkt. Kanske kommer jag senare att flytta kupan några meter och sätta en avläggare på dess ställe för att bli av med överflödiga dragbin.

Modifiering av Universalbotten

Jag tog mod till mig och körde sticksågen i tre av mina universalbottnar. Att ha ett galler i bakkant för ventilationen tyckte jag var en dålig ide. Det var alltid fullt av bin på gallret som ville ut den vägen.
I vintras var det en massa döda bin mot gallret, hade dom försökt samma sak?

Nu har jag i alla fall sågat ut ett avlångt hål mellan de bakre förstärkningarna, målat frigoliten vid snittytorna och häftat fast ett aluminiumnät över hålet. Förhoppningsvis fungerar det bättre.
För hålet där bak har jag sågat till brädbitar som passar precis. Enkla att öppna vid ev rengöring eller varroakontroll.

Fem bottnar kvar att fixa...

onsdag 15 maj 2013

Majsjuka

Det sitter några bin på berget framför kupa 1 & 2. Sitter mest och gör ingenting.
Majsjuka?
Vädret har ju varit si och så de senaste dagarna så det har kanske inte kunnat hämtas vatten i den mängd som dessa starka samhällen behöver?

Eftersom det var fullt av bin i alla 4 lådorna så fick 1 & 2 en låda högtryckstvättade ramar som jag mixade med ramarna i skattlådan.
Jag har inte vaxat plastmellanväggarna. Dom är ju återanvända och har ett tunt lager vax redan. Det skall bli intressant att se om dom bygger ut dom eller inte. Behöver bara fabriksnya ramar vaxas det är det ytterligare ett stort plus att använda plastramar!

På toppen satte jag även en foderlåda med 2 liter vatten + 1 tsk salt. Vi får se om dom tar det.
Förhoppningsvis kan jag hålla majsjukan i schack med detta, om inte får jag fylla på med svag honungslösning för att få in extravatten till ungbina.