Välkommen till mina sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 12 juli 2012

Återförening

Vid dagens kontroll hade alla nya drottningar som jag tillsatte i förra veckan hade blivit väl emottagna i sina nya samhällen och det var dags att återförena dom gamla yngelrummen med dragbiavläggarna.

Förhoppningsvis har jag lyckats att korttidsbehandla bort det mesta av varroan i yngelrummen.

Först måste jag leta upp och plocka bort de gamla drottningarna innan lådorna förenades med ett tidningspapper och spärrgaller emellan.
Passade även på att utjämna lite mellan samhällena så att alla nu har två yngelrum och två skattlådor.

Undantaget är avläggaren i kupa 8 (nästa års avelsdrottning) som bara har två lådor. Här stödmatar jag ett tag till innan dom kommer att få förstärkning med yngelramar från mina parningskupor.

En av de överflödiga drottningarna har fått en sista uppgift i visningskupan som Orust Biodlareförening har vid Saras hus i Henån. Förhoppningsvis kan hon hjälpa till att sprida lite kunskap och sprida intresset för att ha biodling som hobby.

fredag 6 juli 2012

Honungsetiketter

Sitter hör och knåpar lite med mina honungsetiketter medan regnet smattrar på rutan.
Blev riktigt nöjd!
Nu skall jag bara trixa lite med smaktillsatserna så att det blir lagom med smak.
Tänkte blanda en burk av varje för att prova mig fram.



Drottningtillsättning

Eftersom den nya omgången drottningar som är i kläckaren skall sättas ut imorgon så var jag tvungen att plocka ut mina 5 parade drottningar som fortfarande går i sina parningskupor.
Alla har lagt fina yngelkakor så det är ganska fullt på de tre ramar som dom har till sitt förfogande.

Efter lite pill hade jag fått in drottningarna i sina tillsättningsburar tillsammans med 3 - 5 följebin och lite hemmagjord foderdeg.


För att vara säker på att dom blir antagna så skapade jag en dragbiavläggare underst på varje kupa som skulle få sin drottning bytt. Bara mellanväggar, några utbyggda ramar samt två honungsramar så att dom har mat för en vecka. Sedan i med tillsättningsburen med spärrflärpen borttagen.
Utan yngel har dom inget annat val än att anta de nya drottningarna i kuporna 1, 2, 3, 4 och 5.

Kupa 6 & 7 är avläggare som redan har nya drottningar för i år.
I kupa 8 huserar förhoppningsvis nästa års avelsdrottning. Har ej kollat hur den tillsättningen gått ännu.

På med taket bak och fram, det inbyggda flustret blir då vänt bakåt. Och sedan på med alla yngellådor.

Om ca en vecka kommer jag att kontrollera hur det har gått. Hittar jag ägg i dragbiavläggarna kommer jag att ta bort drottningen i det gamla yngelrummet. Sedan kommer samhället att återförenas med tidningspappersmetoden.

Precis när jag var färdig började det att regna. Det ser ut att bli mycket regn framöver...



torsdag 5 juli 2012

Årets första honung

Idag slungade jag den honung som jag plockade bort i samband med myrsyrabehandlingen. Det blev 14 kg  gyllende honung. Nu skall jag bara göra en ymp och om en 3 -4 dagar skall honungen tappas på burkar.

Jag skall även prova att smaksätta några burkar med citron respektive whisky smak. Det är svårt att hitta recept där doseringen framgår. För citron 12 - 25 droppar/kg? Det blir till att prova sig fram...



onsdag 4 juli 2012

Svärmlåda

Jag har saknat en bra låda att skaka ner bin i vid t.ex. infångning av en svärm (inte hänt ännu) eller om man vill göra en skaksvärm.
Efter lite funderande på hur jag ville ha den satte jag igång. Grunden är en vanlig plastlåda där jag sågat ut  sidorna och ersatt med insektsnät. Tratten ovanpå består av plexiglas och lite faner. Lyfter man av tratten så passar orginallocket till lådan.
Nästan allt sattes ihop med en limpistol. Fäste utmärkt på plasten.
Resultatet blev så här:



Passade även på att ta bort wettexduken från kupa 1, 2 och 4 och kontrollera nedfallet. Tappade tyvärr jag kupa 2:s nedfallsbricka i marken men vid den första visuella kontrollen var det tydligt fler kvalster i tvåan än  i kupa 4.

I kupa 1 var det 230 st kvalster på brickan och i kupa 4 låg det uppskattningsvis 500 st.

Kupa nr 8

Idag fick jag nästa års avelsdrottning med posten. Det är en Buckfastdrottning från Thomas Rafstedt vid sörmlanskusten. Förhoppningsvis är det en friparad drottning som ogärna svärmar och som ger snälla produktiva bin. Detta är i teorin alltså, vi får se facit nästa år.

För att tillsätta drottningen gjorde en dragbiavläggare av samhälle nr 1, plus att hon fick en låda ungbin från samhälle nr 3. Hennes ny hem består nu av en låda utbyggda kakor med pollen och lite honung + en låda mellanväggar på toppen. Tog bort utätningsspärren och hängde ner buren mellan två ramar.


Satte sedan på en foderlåda och gav 4 kg socker i 50%-ig lösning så att hon kommer igång bra.

Bina har har inget yngel och måste acceptera drottningen.
Denna kupa fick nummer 8 på taket.

Kupa 1 som fick bidra med alla sina dragbin gav jag en korttidsbehandling med myrsyra för att kontrollera hur mycket varroa det egentligen finns i samhället. Inga skattlådor finns på detta samhälle.
När detta är klart i morgon kommer även detta att få några kilo sockerlösning nu när dragbina är borta.

Förhoppningsvis kan det bidra till ljungskörden i augusti..

måndag 2 juli 2012

Varroabehandling och flytt av drottningceller

Efter den alarmerande nedfallskontrollen så behandlade jag kupa 2 och 4 idag. Först plockade jag bort skattlådorna och satte dom åt sidan.
Sedan la jag en wettexduk ovanpå yngelrummet och sprutade på 40 ml 60% myrsyra. Ventilationsgallret på mina universalbottnar byttes ut mot en tät passbit av trä. Allt för att minska ventileringen av kuporna.

Kunde inte se någon större (över)reaktion på bina så dosen var nog ok.
Imorgon plockar jag ut wettexen och sätter tillbaka de ramar som jag inte kan skatta. Övriga ramar plockar jag in för säsongens första slungning.
Om två dagar blir det kontroll av varroainlägget.



Årets sista omgång drottningceller var klara att plockas in i äggkläckaren. Denna gång blev det 11 stycken fina celler som fick åka kylbag.
Under veckan kommer jag att byta ut alla mina gamla drottningar mot de 5 nyparade som jag har i parningskuporna.
På lördagen måste det finnas plats för de nya drottningcellerna.
Jag håller även på att fixa två nya bottnar och täckbrädor till parningslådorna som jag hade på de viseriktiga samhällena 1 och 5. Ingen av de 6 ungdrottningarna som kläcktes finns kvar i dessa. Vet inte om dom blev dödade, rymde eller flög fel, men borta är dom.